Metusalem Ny bok om pingströrelsen, åsikterna bakom syndakatalogen, ett unikt tidsdokument, pingstvännerna förr och nu  
 
   
   
   

Köp boken 139 kr

Om boken

På 1950-talet hade Lewi Pethrus ambitionen att pingstvännerna skulle få svar på sina frågor om synden. I tidskriften Den Kristne fick pingstvänner från hela landet möjlighet att skicka in sina frågor, och det var många som tog vara på möjligheten. Svaren blev ofta svart-vita och utifrån den tidens värderingar och bibeltolkningar.

Den Kristne lästes av ledare i församlingarna och hade i början av 1950-talet en upplaga på cirka 10 000 exemplar. Ingen kunde väl då ana att åsikterna skulle spridas och lägga grunden för syndakatalogen, den osynliga listan över vad äldstekårer och ledare kom att betrakta som synd. Till exempel moderiktiga hårfrisyrer, bio, dans, teater och mycket annat. Många är de pingstvänner som kan vittna om uteslutningar och tillrättavisningar av skäl som i dag kan framstå som absurda. Men bland många finns också en förståelse för att dåtidens pingstvänner var barn av sin tid.

Pingstvänner förr och nu
I boken Är det synd att tro på tomten? återges ett hundratal autentiska frågor och svar ur Den Kristne. Här återges de bibelord som användes vid argument mot det som förr ansågs vara syndrelaterat. I boken intervjuas dessutom ett 30-tal pingstvänner i dagens församlingar. Gamla och unga kommenterar svaren från förr och delar med sig av egna erfarenheter och tankar. I boken medverkar även religionshistoriker Christer Hedin som analyserar hur och varför pingstvännernas syn på en kristen livsstil har förändrats.

Bild på boken Är det synd att tro på tomten?
rolex replica uk replica watches sale rolex replica uk rolex replica rolex replica sale